Följ oss via sociala medier

Nyheter

Riktat stöd för att rädda svenska jobb och företag

Idag presenterade Ulf Kristersson och Elisabeth Svantesson en rad åtgärder för att svenska jobb och företag ska kunna övervintra under den ekonomiska kris som följer i spåren av coronaviruset.

Coronaviruset slår mot människor. Smittspridningen måste stoppas. Samtidigt är svensk ekonomi under hårt tryck. Insatser behövs för att de svenska jobben och företagen ska kunna övervintra. Fokus bör vara att minimera antalet uppsägningar och att säkerställa människors hushållsekonomi.

– Regeringens förslag har varit bra, men otillräckliga. Det behövs en bredare och mer kraftfull palett av krisåtgärder, sa Ulf Kristersson.

– Först måste vi få stopp på konkurser och uppsägningar. Sedan behövs ett stimulanspaket för att starta igång Sveriges ekonomi, sa Elisabeth Svantesson.

Mot denna bakgrund presenterar Moderaterna riktat stöd för att rädda svenska jobb och företag:

  • Åtgärda bristerna i regeringens ändringsbudget. Det handlar bl.a. om att ta fram särskilt stöd för enmansföretag, samt att familje-, bemannings- och välfärdsföretag ska omfattas av systemet för korttidsarbete
  • Inga arbetsgivaravgifter ska betalas in under april och maj.
  • Staten ska ta upp till hälften av hyreskostnaderna under april och maj för företag i utsatta branscher: bl.a. hotell, restauranger och butiker.
  • Inför en företagsakut – dels med 100 miljarder kronor i statliga lånegarantier till små och medelstora företag, och dels med en statlig riskkapitalfond på 100 miljarder kronor.

Läs presentationen från pressträffen

You may also like
Sänkt skatt på jobb och företagande
Du ska kunna lita på kollektivtrafiken
Det ska alltid löna sig att jobba
Du ska kunna bo där du vill oavsett vad du jobbar med